Miért fontos a teljesítménydiagnosztika a profi és amatőr sportolóknak?

Teljesítménydiagnosztika a sport világában

A teljesítményeink már egészen kicsi korunkban elkezdenek számítani nekünk. Gondoljunk csak arra, hogy órát hosszat ültünk egy tankönyv felett, hogy bebizonyíthassuk, hogy szép eredményeket szerezhetünk az iskolai padban ülve. Nos, a sport is egy olyan terület, ahol fontosak lehetnek számunkra az eredményeink, főleg abban az esetben, ha esetleg sport pályán szeretnénk elkezdeni munkálkodni a jövőben, de, akár még akkor is, ha csak csúcs formába szeretnénk magunkat hozni. Ebben lehet segítségünkre a teljesítménydiagnosztika.

teljesitmenydiagnosztika_pic3

A teljesítménydiagnosztika fontossága

Ma már nagyon sok minden kimutatható és számszerűsíthető diagnosztikai laborokkal és a legtöbb laboratóriumi módszerrel már olyan élettani jelenségek vizsgálhatók, melyek nagy hatással vannak az adott sportoló teljesítményére, regenerációjára és az általános állapotára is. A sportolók vizsgálata során a megfelelő tudományos háttér felhasználása elengedhetetlen a minél jobb teljesítmény elérése érdekében, akár versenysportról, akár szabadidősportról legyen is szó.
A sport normál esetben az egészséges élet része.
Minden edzés (terhelés) kialakításánál figyelembe kell venni az edzéseket végző egyén aktuális kondicionális állapotát. Fontos tudni, milyen erőben van, hány kiló, mennyit bír a szíve, hány órát tud a személy edzeni et cetera. Ugyan akkor, nagyon fontos a konzultáció egy személyi edző segítségével is, hiszen a megfelelő szakember közbenjárásával olyan eredményeket érhetünk el, amilyenekre vágyunk. Sokak szerint ez nem fontos, de épp annyira nagy közbenjárása lehet egy edzésben, mint az, hogy mit és hogyan fogyasztunk el az edzések előtt, illetve az elvégzett edzésmunka eredményességét illetően visszajelzés kapható a szakember (edző), illetve a sportoló számára, ha a sportoló részt vesz egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton. Így az edző még többet tud segíteni az egyén fejlődésében.
Ez amiatt is fontos, mert bizony minden fizikai terhelés ( avagy jelen esetben mondhatjuk úgy is, hogy edzés) hatására az egyes szervrendszerek működésében változások jönnek létre. Ezek az akut elváltozások a terhelés formájától, nagyságától és gyakoriságától függ. Rendszeres végzett edzésmunka hatására a szervezet, élettani funkciók a terheléshez alkalmazkodni kezdenek, fejlődnek. A szervezet azokat az izomzatokat és élettani funkciókat fejleszti, amelyek igénybe vannak véve, tehát az edzésmunkának megfelelően adaptálódik a szervezet

Ha az ember nem csak formába szeretne jönni, hanem versenyekre készülni, akkor mindig a legjobb formáját kell hoznia a versenyekhez. Versenyekre készülni, még akkor is, ha az nem az Olimpia, kemény munka. Szervezettséget, odafigyelést, tudatos tervezést és szisztematikusan végrehajtott edzésmunkát igényel. Ehhez pedig kell egy edző segítsége, akinek érdemes végig futnia a pártfogoltja teljesítménydiagnosztikáját ahhoz, hogy segíthessen a maximum nyújtásában.

A teljesítménydiagnosztika alapja a teljesítmény befolyásolása

  • Motorikus tényezők (kondícionális és koordinációs képességek),
  • Fiziológiai összetevők (különböző funkciók szintje, összefüggései),
  • Pszichés változások (személyiségjellemzők, társas kapcsolatok),
  • Alkati összetevők (hosszúság, szélesség, körméretek, testzsír, fajsúly).

A https://www.synlab.hu/sport linken keresztül a teljesítménydiagnosztika témájában rengeteg mindenre fény derülhet. Hogyan zajlanak a vizsgálatok, mi a kínálat, mik a teendők és a többi. Akár amatőr, akár profi sportolóról van szó, kitartással és kemény munkával, ha az ember azt csinálja, amit kell, sok mindent el lehet érni.  Különböző csomagok biztosítják a segítséget az edzésben, szimpla Sport basic csomagtól kezdve, egészen egy Pro 1+ csomagig is. Laborszakorvosi konzultáció az eredményekről pedig szintén igényelhető, akár már online formában is, hogy egyértelműek lehessenek a sportoló számára az eredmények.

teljesitmenydiagnosztika_pic1

Teljesítménydiagnosztika, terheléses élettani vizsgálat szempontjából

Fizikai terhelés (edzés) hatására az egyes szervrendszerek működésében változások jönnek létre. Ezek az akut elváltozások a terhelés formájától, nagyságától és gyakoriságától függ. Rendszeres végzett edzésmunka hatására a szervezet, élettani funkciók a terheléshez alkalmazkodni kezdenek, fejlődnek. A szervezet azokat az izomzatokat és élettani funkciókat fejleszti, amelyek igénybe vannak véve, tehát az edzésmunkának megfelelően adaptálódik a szervezet. Az alkalmazkodás folyamata megjelenik:

  • a neuromuszkuláris rendszerben;
  • a motoros gyakorlatok végrehajtásában;
  • a kardiorespiratorikus funkciókban;
  • izomanyagcserében

Mindemellett ahhoz, hogy eredményesek lehessünk, sok mindenre szükségünk van még. Hozzá tartozik mindenhez az egészséges étkezés, csaló napok nélküli sportolás, a rendszeresség betartása, emellett pedig a jó életritmus kialakítása. Megfelelő szakemberek segítségével ez is teljesen szabályozhatóvá válik, illetve egy idő után pedig már folyamatossá és rendszerszerűvé tud alakulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük