Ruhatisztítás felsőfokon – Tippek szakértőktől

Ruhatisztítás otthon vagy tisztítóban?

Nem kell rögtön fejünket vesztve rohannunk, ha villog egy baleset után a fejünkben, hogy s.o.s. ruhatisztítás. Rengeteg olyan kisebb-nagyobb trükk van, amelyekkel megmenthetjük kedvenc ruhadarabjainkat, vagy stabilizálhatjuk a helyzetet. Ezek közül csak néhányat gyűjtöttünk csokorba, s persze kitérünk arra is, mikor indokolt szakszerű segítséget kérni, s felkeresni egy ruhatisztítót. A ruhatisztításnak megvan a maga kultúrája, s ez a tisztítókkal együtt fejlődött. Nem csak a módszerek, de a technológia is rengeteget változott az elmúlt évtizedek során. Ne lepődjünk meg, ha olyan kifejezésekkel szembesülünk, amelyekről sosem hallottunk még. A mosoda világának sajátos szlengje van, amit mi, földi halandók nem mindig tudunk értelmezni.

Vannak olyan makacs foltok, szennyeződések, amelyeket nem érdemes házi módszerekkel kezelni, s vannak olyanok, amelyeket egyszerűen túlreagálunk. És persze ott vannak nagyszüleink ősi, fedhetetlen technikái is, amelyeket szívesen osztunk meg sorstársainkkal. Ez a kis összefoglaló valamennyit érinteni fog. Nem célunk szigorú határokat húzni, vagy megkérdőjelezni bárki módszerét. Ahány ház, annyi szokás.

ruhatisztitas3_regina

Ruhatisztítás felsőfokon, avagy, hogy ismerjük fel a különböző foltokat?

A foltok sokszor megtévesztők lehetnek, mert idővel valamennyi szerves anyag bebarnul. Sokat segít, ha a foltot hideg vízzel lepermetezzük, mert a nedvesség hatására a foltok sötétednek, s könnyebben észrevehetők. A zsírtartalmú foltok pedig egy az egyben taszítják a vizet, s határozott kontúrvonalakkal rendelkeznek. Segíti az azonosítást az is, hogy kissé fényesek. Mielőtt nekilátunk a nagy varázslatnak, érdemes színpróbát végezni nehogy még nagyobb kárt okozzunk szeretett ruhánkban. Ez azért is fontos, mert így egyúttal azt is megtudhatjuk, ereszt-e a textília színe. Ez ugyebár mindenre veszélyes, ami akkor a mosógépbe kerül.

Ruhatisztítás fehérjefoltok esetén

A vér minden fehér és színes ruha ellensége, de hasonlóképp veszélyes lehet a tej és a tojás is. Mi a közös ezekben a szennyeződésekben? Mind úgynevezett fehérje foltok. Minél előbb vesszük észre őket, annál biztosabb, hogy eltudjuk tüntetni őket. A ruhatisztításban jártas háziasszonyok azt szokták javasolni, hogy áztassuk rögtön hideg, langyos vízbe a ruhadarabot. A lúg és egy kevés mosópor csodákra képes ilyen helyzetekben. Semmiképp se használjunk meleg, forró vizet, se savas komponenst, mert azzal tovább rontunk a helyzeten. Mit nem szabad még forró vízzel és gőzzel kezelni? Nem csak a vérfolt ennyire trükkös, hanem a cukorfoltok is. A cukor ugyanis hő hatására bebarnul, ami bizony a textílián is meg fog látszani. Néhány anyagból, mint a gyapjú és a selyem, ezután képtelenség eltávolítani. Ez az a helyzet, amikor lehet, hogy jobb a ruhatisztítás műveletét profikra bízni. A lúg vagy a semleges közeg azonban ilyen esetekben is csodákra képes. Ha nem kap hőkezelést, akkor a cukor megtapad a ruhanemű felületén, ami ránk nézve jó dolog.

ruhatisztitas2_regina

Ruhatisztítás ijesztő foltok esetén?

Ijesztő foltok ellen sokszor még ijesztőbb módszer létezik. Ilyenkor, ha nem akarunk kockáztatni, vállaljuk be a tisztíttatást. Ha úgy döntünk, menjen, akkor vegyünk magunkhoz némi étolajat, alkoholt, sót, aludttejet… igen, az aludttej is a segítségünkre lehet.  Mikor? Ha besárgultak a fehérneműink. Persze utána ki kell mosógépbe is mosni őket, de pár óráig hadd úszkáljanak a szokatlan mosószerben. Fokozhatjuk a fehérítő hatást, ha citromot is adunk a mosóadalékhoz. Na, de mihez kellhet étolaj? Ha aszfalt, kátrány vagy motorolaj kerül a ruhánkra, textilünkre, akkor azt először étolajjal, majd alkohollal kell kezelni. De senki se hibáztat, ha ezt nem vállalod be. Nem ez az egyetlen folt-fajta, aminél érdemes a ruhatisztítást szakemberre bízni. Ilyen a pigment, tintafolt, gyümölcsök által okozott koszolódások. A savas foltok kémiailag kötődnek a textilhez, emiatt nagyon nehéz őket eltávolítani. Az olajfestékkel már nincs ekkora macera. Egyszerű terpentin és szappanos víz megoldja a gondunkat. A terpentin egyébként filc-okozta foltokra is gyógyír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük