Amit az amerikai rövidszőrű macskáról tudni szerettél volna

Legújabb kiskedvenc, az amerikai rövidszőrű macska

Az amerikai rövidszőrű macska az egyik legszebb macskafajta, amivel találkozhatunk itthon. Sokan kevésbé ismerik a macskafajtákat, azonban érdemes megválogatni, hogy milyen fajtát veszünk. Persze nem csak a szellemi értékük miatt, hanem természetbeli eltérések is vannak az egyes fajoknál, más betegségek jellemzőek rá. Érdemes tehát még a választás előtt komolyabban is utána nézni, hogy milyen cicát fogadjunk örökbe. Érdemes tisztázni magunkban néhány kérdést ezzel kapcsolatban: milyen személyiségre vágyunk? A macskás emberek között is vannak, akik jobban kedvelik a barátságos, ölelgetést megtűrő állatokat, míg mások éppen azért választják a szőrös kis barátokat, mert nagyon önálló állatok, akik erősen introvertált hajlamokkal rendelkeznek. Persze méretük is eltérő lehet, egyes fajok egészen kismacskás méretűek maradnak egy életen át, míg mások az egy métert is közelíthetik. Persze a szőrhossz sem mindegy, hogyha a választásról van szó. Allergiás emberek kopaszmacskákat tarthatnak, mások válogathatnak kedvük szerint. A rövid szőr jó megoldás lehet azoknál a macskásoknál, akik a lakásban tartják majd a kedvencüket, míg a hosszú szőr elragadóan bájos tud lenni az állatokon. És hogy milyen jellemzőkkel rendelkezik pontosan egy ilyen amerikai rövidszőrű macska? Máris elárulom!

Amit az amerikai rövidszőrű macska személyiségéről tudni érdemes

A legtöbb macska hasonló személyiséggel rendelkezik, de a viselkedésük nagyobb részt függ attól is, hogy milyen körülmények között nő fel, mennyire vagyunk az élete részei, mennyire építjük bele magunkat a napirendjükbe. Sokan úgy gondolják, a macskák inkább lakótársnak tartják az embereket, mint a gazdáiknak vagy a szüleiknek, azonban ez sokszor inkább a kevés együtt töltött idő vagy törődés következménye lehet. Persze, ez nem mindig van így, máskor akármit is tesz az ember, a kedvenc egyszerűen túl magának való az igazi társasági élethez, azonban békés egymás mellett élésben is boldog lehet mindkét fél, és néha egy kis simogatás is beleférhet a dologba. Amikor a amerikai rövidszőrű macskákról beszélünk, akkor egy igazán jó természetű macskáról van szó, aki kellemes társaság lehet a lakásban. Habár a vadászszellem megmaradt benne, ahogy sok más rokonában is. Ez nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen a lakásban, bár senki nem szereti elismerni, előfordulhat egy-két rágcsáló, azonban kétszer is meg kell gondolniuk, hogy egy amerikai rövidszőrű macska lakhelyére költözzenek. Persze, egyben azt is jelenti ez, hogy sokat játszhatunk a macskával, és persze néha egy-két karmolásra vagy játékos harapdálásra is lehet számítani. De baj ez? Sokan éppen ezt kedvelik az állatokban, és külön előnnyel jár, hogy nem egérragasztókat kell kihelyeznünk, hanem a macskánk egyben a házunk őrzője a rágcsálók ellen.

amerikai-rovidszoru-macska-pic2

Ennek ellenére, az amerikai rövidszőrű macska nem mondható kifejezetten aktívnak. A játékot szereti, de a nyugodt üldögélés éppúgy jellemző rá, így egy kutya izgágaságával össze sem lehet hasonlítani az ő temperamentumát.

Amit az amerikai rövidszőrű macska külső megjelenéséről tudni érdemes

Általában két fontos aspektus alapján szoktak az emberek macskát választani. Az egyik a fajta személyisége, amelyről éppen most ejtettem szót, a másik pedig a kinézete. Hiszen mindenkinek van egy preferált macskakinézete, amitől senki nem szeretne eltérni túlságosan. Amit az amerikai rövidszőrű macskákról tudni érdemes, ahogy a neve is mondja, rövid szőrű fajta, emellett pedig zömök, de erőteljes a felépítése. Mondhatni, igazi vadásznak termett állatról van szó. A bundája viszonylag kevés ápolást igényel, emellett pedig igazi macskás kinézete van, ha lehet így fogalmazni. Talán éppen erre a fajtára gondolunk, amikor ennek az állatnak kimondjuk a nevét. Szép, kellemes megjelenéssel rendelkezik, ugyanakkor mégis egy erőteljes kistestű állatról beszélhetünk személyében.

amerikai-rovidszoru-macska-pic1

Az amerikai rövidszőrű macskákon túl

Az amerikai rövidszőrű macska persze nem az egyetlen macskafajta, amit érdemes lehet tartani otthonunkban. A macskák egymástól kevésbé eltérő kinézettel rendelkeznek, mint a kutyák, akiknél igen könnyen lehet találni a legnagyobb testűtől a macskaméretűig mindenfélét, szinte alig hasonlítható össze egy dán dog egy pulival. A macskáknál nincsenek tehát ilyen eltérések, és alapvetően a személyiség sem változik sokat a macskák fajain belül. Mégis bizonyára mindenkinek van egy preferált külső- és belső megjelenése, személyisége, amire vágyik egy macskától. Ugyanakkor ne feledjük, mindezek nem csak a macska adottságaitól függnek, hanem attól is, hogy neveljük őket, mennyire gondoskodunk róluk. Érdemes tanulmányozni egy kicsit a macskákkal való törődés alapszabályait, még mielőtt örökbe fogadnánk egy amerikai rövidszőrű macskát, vagy akármilyen másik fajtát. A macskatartás azonban öröm, nem csak a gazdának, hanem az állatnak is, aki szintén kapott élete néhány évére egy társat maga mellé, így bánjunk velük ennek megfelelően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük