Hasznos kis gép a konyhába: a kontakt grillekről

A kontakt grillek a háztartásban

A konyhában sok hasznos eszköz megfordul. Sokan leragadtak a robotgépeknél és turmixgépeknél, mint a technikai segítség csúcsa, azonban közel sem ez a helyzet. Remek kontakt grilleket, szendvicskészítőket, gofrisütőket lehet kapni a boltokban, melyek nagyban megkönnyíthetik az életünket, praktikusabb és egészségesebb ételeket készíthetünk a segítségükkel könnyen és gyorsan. Nézzük is meg ezeket a kis gépeket, és hogy hogyan tudják megváltoztatni a mindennapjainkat, az étkezi szokásainkat.

A kontakt grillek szerepe a konyhában

A grillezés sokáig az udvaron megvalósítható ételkészítési forma volt. Mind ismerjük ezeket a napokat, a magyaros szalonnasütögetés után a legkedveltebb nyári időtöltése a családi összejöveteleknek (persze lehet, hogy a bográcsozással fej-fej mellett haladnak egyelőre). Hogyha azonban a magyaros ételeket unja a társaság, és valami egzotikusabb ízre vágyik, akkor megismerheti a grillezés ezer arcát. Ma már pedig nem csak az udvaron van erre lehetőség, hanem a konyhában, sőt az ebédlőasztalnál is.

A kontakt grillek többfajta ételcsoportot is képesek elkészíteni. Természetesen a legtöbbször valamilyen hús vagy hústermék elkészítésére használjuk. Tipikusan készülhet itt virsli, kolbász, hamburgerhús, és persze a grillezett halételeknél nincs is zamatosabb. A grillezés megőrzi a húsok természetes zamatját, azonban egy jellegzetes kellemesen füstös ízt ad az ételeinkhez, amire egy sütő soha nem lenne képes még külön grillfűszerrel sem.

kontakt grill1_2

Persze a zöldségek készítésekor is hasznos segítségünkre lehet. Grillezni tulajdonképpen mindent lehet, így nem is mennék bele ennek a komolyabb részletezésébe. Kiemelném azonban a cukkinit és a padlizsánt, amelyek remek ízt kapnak grillsütéskor. Persze a paprikaféléknek sem tesz rosszat.

Ma pedig már kaphatunk grillsajtot és különböző, halal étkezésnek megfelelő alternatívákat is, így a grillrácsra mindenki számára élvezhető étel kerülhet.

A kontakt grill különböző funkciói

A kontakt grill remek abból a szempontból, hogy kis helyen is elfér, használat után pedig eltehetjük a tárolóhelyiségbe, vagy bekerülhet valamelyik konyhaszekrénybe, vagy annak tetejére. A kis mérete miatt a takarítással sem kell sokat bajlódnunk.

A legnagyobb előnye azonban mégis csak az áramban rejlik. Hogyha valaki grillezett már életében klasszikus módon, az tudni fogja, hogy a grillételek elkészítése milyen sok előkészületet igényel. Nem csak úgy van az, hogy az ember bedugja az áramba ott is a grillkészüléket, aztán lehet is sütögetni, hanem bizony vásárolnunk kell szenet, grillezéshez megfelelő gyúlékony folyadékot, amivel a szenet öntjük le, és még csak utána kezdődhet a munka. Nehéz megtalálni azt a lángot, amivel már készíthetjük az ételeket. Klasszikusan csupán az izzó szén forróságának kéne átsütnie az ételeinket, azonban ennek az elérése igen nehéz feladat.

A kontakt grill pontosan ezt a nehézséget szünteti meg. Nem kell extra termékeket vásárolnunk a gép mellé, nem kell szénnel piszkolnunk a kezünket és a gyúlékony folyadék veszélyessége (és egészséget károsító hatása) sem fenyegethet a kontakt grillnek köszönhetően bennünket. Egyszerűen csak bedugjuk az áramba, és nincs más dolgunk, mint várni, hogy a gép felmelegedjen. Sok modell ráadásul már egy adott hőmérsékletre beállítható, így egészen biztosak lehetünk benne, hogy a receptben szereplő megadott hőmérséklet tényleg annyi lesz, amennyi. És persze ez segíthet számunkra megelőzni azt is, hogy leégessük az ebédet vagy a vacsorát.

Sok kontakt grill ma már egészen különleges módon is használható. Mindenképpen érdemes ezért végigböngésznie az embernek a termékleírásokat, mert igazi kincsekre lelhetünk. Akadhat például melegszendvics, péklángos vagy pizzakészítési funkció is a kínálatban: https://hu.gorenje.com/termekek/fozes-es-sutes/kontakt-grillek/c/gocook10. Így könnyen készíthetünk gyorsan és egyszerűen egészséges ételeket, amiket az egész család szeret.

kontakt grill1_1

A kontakt grill: pizza, melegszendvics és még sok más

A kontakt grill az ebédlőasztalon is remekül működik. Főleg ázsiai országokban nagy hagyománya van az asztali grillezésnek, éttermekben minden asztalnál található egy kis kontakt grill, ahol a vendég maga készítheti el a kiszolgált ételeket. Habár nálunk ez kevésbé ismert, belegondolva ez egy nagyon jó szokás, hiszen így mindenki úgy készítheti el az adott ételt, ahogyan ő szereti. Amikor pedig húsok grillezéséről van szó, mindenkinek megvannak a maga preferenciái. Ha éttermekben nem is lesz ez egyhamar divat, az otthonunkba akármikor bevezethetjük. Az ember frissen, a grillrácsról eheti az ételeket, mindenki sütheti magának a saját ételeit, így egyszerre lesz családi élmény és finom étkezés is a kontakt grill beszerzésének hála.

Ez a kis készülék tehát minden tekintetben megéri az árát. Egyszerre készít finom, többfajta és egészséges ételeket. A jellegzetes grill íze megmarad, de káros anyagokra, zsiradékra nem lesz szükség. A változatossága miatt a legkülönbözőbb ételeket készíthetjük el rajta, ami biztosíték az étkezésink különlegességére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük