Előnyösebb a szemüveg a kontaktlencsénél?

Praktikusság és árak: szemüveget válasszak?

A szemüveg évtizedek óta a legjobb barátja az embernek. Számos elődje volt, és sokáig próbálkoztak azzal, milyen lenne a legelőnyösebb kialakítás ennek a kiegészítőnek, azonban a legújabb lehetőségeink már nem is maga a szemüveg felé vezetnek, hanem sokkal inkább a kontaktlencse és lézeres szemműtét irányába mutatnak. Mégis töretlen az előd népszerűsége, ami nem lehet véletlen. Így most nézzük meg, milyen előnyöket jelent egyik vagy másik döntés, és kinek melyik ajánlott, melyik lehetséges egyáltalán.

A szemüveg és a kényelem

Most elsősorban a szemüveg előnyeit szeretném felsorolni, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy  a válasz a címben feltett kérdésre soha nem fekete vagy fehér, a saját döntésünk, mely látásjavító lehetőséget vesszük igénybe. Ami az egyik számára kényelmetlen, az a másiknak a legjobb lehetőség, és persze ez oda-vissza igaz állítás. Nincs tehát pontos válasz arra, hogy melyiket válassza egyik vagy másik ember, ezt saját magunknak kell eldöntenünk a saját ízlésünk és fontossági sorrendünk alapján.

szemuveg-pic2

Ha pedig már a szemüveg előnyei a bekezdés alcíme, térjünk is át erre a témára. A keretnek és a lencsének is sok előnye van. A keret formálja, díszíti az arcot, mondhatni keretet ad neki. A saját ízlésünk szerint választhatunk keretet, amivel kifejezhetjük az egyéniségünket is. Ha nem kedvelünk magunkon valamilyen vonást, azt egy jól megválasztott darabbal könnyen ellensúlyozni tudjuk. A szemüveg ápol és eltakar ugyanakkor. A nők számára sokszor gondot okoz, hogy sajnálják az időt a sminkelésre, azonban ez a lencse mögött nem is okoz akkora problémát, hiszen a keret már önmagában színt visz az ember arcába. Ha azonban valaki ragaszkodik a sminkhez, akkor ha kicsit erősebben használja azt, mint korábban, nem fog kárba vészni, a lencse mögött is ugyanolyan lenyűgöző lehet a szépítkezésbe fektetett energiánk.

Ha pedig minél szélesebb választékot szeretnénk, érdemes lehet az alábbi webáruházba ellátogatni: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuveg-akcio.html.

A szemüveg ellen szóló érvek

… mert persze ilyenek is vannak. A szemüveget sokan nem kedvelik amiatt, hogy „eltakarja” az arcukat, de ez persze csak nézőpont kérdése. Emellett, a legtöbb iskolás nem kedveli, mert még mindig tartja magát valahol a „pápaszemes” korszak az általános iskolákban. Igaz ugyanakkor, hogy ma már a fiatalok jelentős része a számítógépnek köszönhetően rosszul lát, így nem olyan feltűnő egy osztályban sem, hogyha valaki szemüveget visel. És ez a szám egyre csak nő, úgyhogy a továbbiakban már inkább a csupasz szemű gyermekek látványa lehet inkább furcsaság, nem az ellenkezője. A világ még nem tart itt, de efelé halad. Ez pedig nem csak a gyerekekre igaz, hanem a felnőttekre is, akik naponta számos órát töltenek a mobiljukat nyomkodva, és persze sokakat a munkájuk is a képernyő elé köt, így érdemes lehet nem csak akkor vásárolni látásjavító eszközt, amikor már szükség van rá, hanem megelőzésképp egy monitor szemüveget is rendelni, ami akár évekkel eltolhatja a mindennapi viselését a dioptriás darabok szükségének.

szemuveg-pic3

És persze az is ellenérv, hogyha az ember inkább kontaktlencsét viselne, ami persze egyrészt teljesen érthető, másrészt szigorú szabályokhoz kötött. Tizenhat év alatt nem is ajánlott, mert egy bizonyos felelősségérzet kötődik hozzá, így gyermekek nem is viselhetik. Másrészt sokan panaszkodnak arra, hogy közel lehetetlen a betanulás, vagy csak nem szeretnének a saját szemükhöz nyúlkálni. Ennyire persze nem drámai a helyzet, azonban fontos megemlíteni, hogy a kontaktlencse nem megfelelő tisztítása esetén könnyen összeszedhetünk valamilyen szemfertőzést, ami igen kellemetlen tünetekkel járhat. Ilyen veszély ellenben a szemüveg hordása során nem fenyeget bennünket, sőt a lencse még meg is védi a szemet a porszemcsék jelentős részétől vagy véletlen tüsszentésektől.

Kinek ajánlott a szemüveg viselése?

Erre persze a jó válasz az, hogy mindenkinek, akinek szüksége van rá. Akár már egészen alacsony dioptriaszám esetén is érdemes lehet csináltatnunk egy darabot, mert ilyenkor a szem csak tovább romlik az erőlködés miatt. Persze egy idő után megáll vagy lelassul a romlás, azonban a megfelelő kezelés összességében kevésbé rossz látáshoz vezethet. Ez pedig igen fontos, hogy az ember ne legyen teljesen elveszett egy látásjavító eszköz nélkül, amit könnyen elveszíthet. Elég, hogyha ráül a keretre, az máris roppanhat, de egy rossz focimeccs is okozhat kellemetlen baleseteket a gyerekek esetében. Így érdemes lehet már akár fél dioptriánál is inkább megelőzni a nagyobb bajt. És persze nem csak gyerekek, de idősebbek esetében is mindig remek lehetőség. Utóbbi csoportra inkább a közelre való látás képességének gyengülése jellemző. Azonban, hogy ne kelljen az embernek hunyorogva olvasnia az újságot, vagy egy izgalmas regényt félbehagynia fejfájás miatt, érdemes lehet ezt a fajta szemromlást is megfelelően kezelni. Egy szemüveg ilyenkor is remek megoldás lehet, akár cserélgetve a kétfajta látás képességét bizonyos személyeknél, de ma már kettő az egyben lencséket is kaphatunk, így érdemes minél részletesebb utána nézni, milyen lehetőségeink vannak az egyes látásromlásfajták esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük